BEWUST KIEZEN

 

bewust kiezen helpt je om zichtbaar meer impact te maken en je aantrekkingskracht te vergroten.

Uit verveling even lekker online windowshoppen of onder hoge tijdsdruk de perfecte outfit willen scoren. Jup, dat levert vaak een miskoop op. Hoe je dit kunt voorkomen is eigenlijk best simpel. In deze blog deel ik mijn aankoopstrategie.

Hoe voorkom je nou een miskoop? Een vraag die mij vaak gesteld wordt. Om eerlijk te zijn overkomt het mij zelf soms ook nog. Met name als ik in het buitenland ben en me in een bepaalde Zuid-Europese vacay sfeer begeef wil ik nog wel eens een aankoop doen die daar perfect past, maar bij terugkomst in Nederland ineens als een tang op een varken slaat. Ik probeer mijn buitenlandse aankopen dan ook te minimaliseren tot swimwear, want daar hebben we in Nederland weinig kaas van gegeten.

City trips zijn daarentegen de perfecte shoppertunity! Note to self: is dit eigenlijk wel een woord? Geen idee, maar je snapt zonder twijfel wat ik bedoel. Niks leukers dan een nieuw merk ontdekken in een andere stad of één van je favoriete merken spotten en een item kopen dat in eigen land niet verkocht wordt. Dat soort treasures zijn geweldig en zorgen ervoor dat je je vakantie(gevoel) mee naar huis kunt nemen en zelfs kunt aantrekken op momenten waarop je wel een extra zonnestraal kunt gebruiken. 


Om miskopen tegen te gaan hanteer ik een paar simpele regels, noem het een aankoopstrategie. 

Regel 1. Weet wie je bent. 
Uh, hoezo? Nou, je kledingstijl laat zien wie je bent. Je uiterlijk is logischerwijs een reflectie van je innerlijk. Om goede aankoopkeuzes te maken is het dus key om te beginnen bij jezelf. Wanneer je een garderobe en bijbehorende persoonlijke stijl hebt ontwikkelt wordt keuzes maken ineens makkie.

Regel 2. Stel vragen tijdens het shoppen.
Vraag niet alleen aan de verkoopster of ze dat leuke jurkje ook nog in andere maten achter heeft liggen, maar stel jezelf ook continu de vraag; is dit item een waardevolle aanvulling op mijn garderobe? Hoeveel van dit soort items heb ik eigenlijk al? Is dit een betere versie, ga ik hier een verouderde versie mee vervangen of is dit er gewoon nog één? En als dat zo is, hoeveel van diezelfde items heb je daadwerkelijk nodig? Wat levert meer van hetzelfde je eigenlijk op, behalve meer keuze(stress)?

Regel 3. Ga niet shoppen onder tijdsdruk.
Je moet wel heel sterk in je stijlschoenen staan om hier mee weg te komen. Ik ken maar weinig mensen die het lukt om vrijdagmiddag de perfecte outfit voor vrijdagavond te shoppen. En als dat al lukt zijn er nog minder mensen die een item kopen dat vervolgens een forever piece wordt. Ik zeg niet dat het niet kan, maar gun jezelf meer rust en bouw aan een complete garderobe dan zal het niet vaak voorkomen dat je overhaast een gelegenheidsdingetje nodig zult hebben. Dan 'winkel' je zeer geslaagd én voor ieder onverwachts feestje gewoon in je eigen kledingkast! 

Regel 4. Manage je aankoopgedrag.
Het is vrijdagavond je hebt er een drukke werkweek opzitten en je kruipt ter ontspanning eens lekker achter je schermpje. Even door je tijdlijn scrollen. "Oh, wat een leuk jurkje! Waar komt die vandaan?" En binnen de kortste keren beland je in een webshop vol leuke merken. Totaal ondoordacht en onvoorbereid ben je in een shoppingsituatie terecht gekomen. Webshops hebben er hun werk van gemaakt om jou te verleiden tot een aankoop en vaak lukt dat ze nog ook. En koop je het niet op dat moment dan wordt je via allerlei marketingtrucs nog wekenlang achtervolgt door dat ene item dat je hebt laten hangen. Mijn tip; bepaal zelf wanneer en wat je shopt. Manage je aankoopgedrag en laat je niet overvallen door een voor jou gecreëerd winkelmoment. 

Regel 5. Kies bewust.
Om al het bovenstaande nog eens samen te vatten komt het vermijden van een miskoop vooral neer op bewust keuzes maken. Blijf bij jezelf en werk toe naar een garderobe die past bij jou. Blijf alert tijdens het shoppen en maak tijd om te gaan winkelen daar wordt het namelijk ook meteen een stuk leuker van. Neem eens een dinsdagochtend vrij en ga de stad in. Dat levert echt een totaal andere winkelbeleving op! Laat je niet verleiden tot aankopen die je niet nodig hebt of die niets toevoegen aan je master-garderobe-plan. En onthoudt; wanneer je kiest voor kwaliteit en duurzaamheid zit je altijd goed. 

Benieuwd welke regel jij wel eens gebroken hebt. Laat het me weten in de comments en ik help je graag op weg om dit in het vervolg anders aan te pakken.

Liefs, Selina