Alter advise - closet clean up

Het voorjaar is begonnen en om dit 'nieuwe begin' te vieren is het tijd voor de grote lente schoonmaak. Niet alleen het huis, maar ook je kast moet eraan geloven. Hoe je dat moet aanpakken? Dat lees je in de post van vandaag. 

Wanneer je begint aan je total-closet-clean-up kun je het onderstaande stappenplan volgen. Wanneer je alle stappen kritisch doorloopt heb je aan het eind van de dag een heerlijk opgeruimde kast, gevuld met de beste (basis) stukken uit je huidige 'collectie'. Waarschijnlijk rolt er ook meteen een shopping lijstje uit met items die aan vervanging toe zijn of die een goede aanvulling zouden zijn op je basisgarderobe. 

10d2ed1f2457250d152ef26266222cf5.jpg

Stap 1. Vraag een goede vriend(in) je te assisteren bij deze opruimsessie. Kies iemand die jou goed kent, maar die minder emotionele waarde hecht aan je kleding dan jij.

Stap 2. Haal je kast volledig of in fases leeg. Het voordeel van helemaal leeghalen is dat je bij het terug inhangen meteen kunt nadenken over een fijn werkend systeem. 

Stap 3. Bekijk al je kleding stuk voor stuk, zitten er gaten in of is het verwassen, is de kwaliteit van de stof aangetast, is het gekrompen of vergeeld? WEG ermee! 

Stap 4. Zijn bepaalde items langer dan 2 jaar niet gedragen? Bedenk dan waarom dat zo is. Wat maakt dat je het nooit aan hebt? Vind je de kleur moeilijk, is het zo'n typisch 'gelegenheidsstuk' of heb je het bewaard in de hoop er ooit weer eens in te passen? Trek het dan nog eens aan en maak, evt. in overleg met je 'assistent',  a well needed judgement call

Stap 5. Trek sowieso alles nog eens aan. Soms kun je op het oog al direct zien dat iets 'niet meer kan', denk aan de items van stap 2, maar het kan ook zijn dat het kledingstuk niet meer van deze tijd is of weerspiegelt niet langer wie jij nu bent.

Dat jurkje dat je gekocht hebt in je studententijd zou nu eigenlijk niet meer in je kast moeten liggen. Was toen waarschijnlijk heel leuk en heel erg van die tijd, maar past vaak letterlijk en figuurlijk niet meer bij je huidige zelf. Heeft het item een hoge sentimentele waarde? Stop het dan in een speciale doos of tas die hiervoor bedoeld is. Een mooie bewaarplek voor spullen die je (nog) niet los wilt laten. Let op! Wanneer het tasje vol is moet er eerst iets uit, voordat er iets nieuws in mag ;-). We moeten natuurlijk wel streng blijven.

Stap 6. Wanneer alle stukken zijn doorgenomen en verdeeld in de 3 groepen; weg, herfst/winter storage en doorgeven. Kun je beginnen aan het terug inhangen van alle overgebleven stuks. Hoe je dit doet is erg persoonlijk. Sommige mensen vinden het prettig als alles op kleur hangt, andere prefereren dat alles op soort hangt of een combinatie daarvan. Je kunt ook alles in setjes in je kast hangen. Heerlijk makkelijk en snel in de ochtend, maar dit zorgt er vaak wel voor dat je minder creatief wordt. En blijft hangen in je 'vaste setjes'. 

Stap 7. Maak een 'boodschappenlijstje' van wat er nu mist en/of vervangen moet worden.

Stap 8. Ga lekker shoppen. Het liefst met diezelfde vriend(in), want die weet nu ook hoe je kast erbij staat en kan je behoeden voor mis- en/of dubbelkopen. Je hoeft natuurlijk niet je hele garderobe in één keer te vernieuwen, maar het is wel slim om steeds met je kast in je hoofd nieuwe aankopen te doen. Zo 'bouw' aan een mooie, complete garderobe en is je opruim missie niet voor niets geweest. 

Tijdelijke actie!

Klinkt dit alles als een onmogelijke taak als je kijkt naar de huidige staat van je kledingkast? Vraag mij dan eens om bij je langs te komen. Ik doe al jaren niets anders en verander je wirwar aan kleding in een hand omdraai in een overzichtelijk geheel. Kijk snel op de site voor de details.

liefs, Selina. 

Selina Martin2 Comments