Kingsday shoppingroute, Amsterdam.

De schreeuwende stoepkrijt lijnen zijn alweer gespot hier in Amsterdam. BEZET! Kan het nog Hollandser? Ik dacht het niet. Om jezelf voor te bereiden op het 'massale gedoe' dat, sinds dit jaar, Koningsdag heet; een shoppingroute. Na jaren van 'toeristisch' slenteren en struinen heb ik inmiddels een steevaste route door de drukke binnenstad.   

We beginnen op de Elandsgracht, inderdaad de Jordaan. Want op dit soort dagen is dit de buurt waar het 'te doen' is. De Elandsgracht is een heerlijk begin van je dag want ook de heren en dames van Tenue de Nimes staan buiten met een 'marktkraam'. Het mag hier dan gaan om last season stukken, maar die zijn nog altijd zeer de moeite waard om rustig doorheen te 'bladeren'. 

Aan het eind van de straat ga je rechtsaf en dan het eerste bruggetje links. Nu ben je aangekomen in de fameuze negen straatjes. Via de Runstraat, Huidenstraat, Wijde Heisteeg - oversteken - Oude Spiegelstraat, Wolvenstraat, Berenstraat - oversteken - Reestraat, Hartstenstraat, Gasthuismolensteeg doorkruis je ze alle negen. Deze straatjes zitten vol boetiekjes en huiseigenaren met een super collectie aan tweedehands everything. Schoenen, kleding, speelgoed, sieraden you name it and it's there. Vooral de tussenliggende grachten zijn een goeie voor wie opzoek is naar vintage servies. 

Nu even de Rozengracht oversteken en door naar de andere kant van de Jordaan. Hotspots zijn hier de; Eerste en Tweede Bloemsdwarsstraat. Je vind hier vooral heerlijke eetkraampjes! Dan via een stukje Lijnbaansgracht zorgen dat je aan het begin van de Westerstraat uit komt. Hier je ogen open voor American Apparel en LikeThis. Dan via de Noordermarkt (altijd goed voor iets moois) en de Prinsengracht, doorsteken naar de Prinsenstraat. Deze blijven volgen door de Herenstraat om vervolgens, via de Herengracht, uit te komen in de Haarlemmerstraat. Deze straat is wat massaler dan het kneuterige buurtje waar je zojuist vandaan komt, maar ook zeker de moeite waard. Hier veel studenten met bergen kleding en ook een paar goede kinderkleding zaken die hun deuren opengooien. De straat gaat vanzelf over in de Haarlemmerdijk en eindigt op het Haarlemmerplein.

Vanaf hier laat ik je 'vrij'. Natuurlijk heb je nu nog niet alles gezien, maar dat is op dit soort dagen ook een onbegonnen zaak. Daarvoor is het gewoon te groot, maar vooral ook té druk. De beste tip die ik je dus kan geven is: Make an early start. Zo blijf je de toeristenmassa voor en zijn de mooiste stuks nog niet verkocht. 

Shoppingroute

Shoppingroute

Start early, take cash, bring a sturdy canvas bag, bargain on the price and keep your eyes open for that something special.

Oh, and don't stay precisely on route. Have fun!  

Selina MartinComment