1 on 1 with - Big & Belg

Als je het mij vraagt zijn er maar bar weinig goede kinderkledingwinkels in Amsterdam. Misschien zitten ze allemaal verstopt in smalle straatjes van vergelegen stadsdelen? In dat geval doe ik bij deze een oproep. Mijn lievelingswinkel is 7 jaar jong en sinds day 1 mijn go to shop; Big & Belg.  

Big en Belg is eigenlijk een alias voor de 3 oprichters; Liselot, die altijd varkentjes tekent, Sarah, het ampersand die van twee, drie maaktte en Iris, de Belg. Logisch! Vanochtend ben ik bij Iris op de nieuwe locatie van Big en Belg aan de Ferdinand Bolstraat 168. Wat mij verraste was hoe goed het gelukt is om de sfeer van het knusse filiaal op de J.P Heijestraat 83, 'mee te nemen' naar het bijna 3 keer zo grote nieuwe pand. "We hebben hier 185m2 aan speelplezier!"

Nu is het niet zo heel raar dat de dames hier wel raad mee weten. De Big en de Belg hebben per slot van rekening de kunstacademie afgerond en hebben ze voorheen ook kinderkamers ontworpen. Zoals gezegd is Sarah er later bijgekomen, maar ze kennen elkaar al wel vanuit hun studententijd.

Het filiaal in West was eigenlijk de kinderwinkel van Luba, de dameszaak op de Kinkerstraat. De B&B-dames werkte daar tijdens hun studie. Na verloop van tijd wilde ze zelf meer invloed en hebben ze de winkel overgenomen en hem omgedoopt tot Big en Belg. Vanaf het begin af aan hebben ze gedaan wat zij leuk vonden. In het begin was het en kale boel en waren er ook spulletjes van henzelf te koop. B&B is overigens géén conceptstore!! Het is een kinderwinkel met speelgoed, kleding en wat home dingetjes. Dat klinkt inderdaad verdacht veel als een conceptstore, maar dat 'vieze woord' nemen wij niet graag in de mond ;-). 

Wie wel eens bij B&B is binnen gelopen weet dat zij een grote collectie van Mini Rodini verkopen. Een super tof Zweeds kinderkleding merk, waar ik zelf ook fervent fan van ben! Wat misschien niet iedereen weet is dat zij één van de eerste in Europa waren die het verkochten. Ze kwamen het merk tegen via Miss Bonbon agency op de kleine fabriek. Het was liefde op het eerste gezicht! Robots, kersjes ... JA, dat wilde ze hebben! Mini Rodini was zelf ook nog startende in die tijd en zo konden de meiden van B&B vrij gemakkelijk 'instappen'. Daarna ging het snel. Naast Mini Rodini kwam ook MOLO erbij en groeide de winkel langzaam maar zeker dicht. 

Altijd ruilen, ook in de sale, dat vinden wij belangrijk.

Wat B&B nu zo'n succes maakt heeft volgens Iris iets te maken met de liefde voor het vak. Of in dit geval voor de winkel en de handpicked items die je daar kunt vinden. Bij B&B kan echt iedereen terecht. De buurt heeft hen geleerd dat het belangrijk is, qua prijs, breed in te zetten. Zo is B&B een echte buurtwinkel geworden en ga je er naartoe wanneer je opzoek bent naar een leuk prulletje, een kleinigheidje, een uniek verjaardagscadeautje, nieuwe schoentjes of slofjes of gewoon wanneer je kids weer'ns uit hun kleren zijn gegroeid. De gunfactor vanuit de buurt is groot en ook in slechte tijden heeft B&B haar hoofd boven water kunnen houden. 

Komende winter presenteert zich weer een nieuw merk in dit kinderkledingparadijs. Caroline Bosmans maakt übercoole breisels! Denk aan doodskop konijnen leggings, prints met pistolen, gasmaskers en kruizen. Tja.. maybe not your cup of tea deze kindergrunge, maar ik vind het geweldig! Daarnaast word er ook stilletjes nagedacht over het opzetten van een eigen merkje, maar daar moeten eerst nog een paar brainstormsessies aan vooraf gaan. 

Stout en kleurrijk. Nét iets anders, dat proberen we wel te zijn.

Iris favourites

Stad: Amsterdam

Bar/restaurant: Café L'affiche. Dat is de bruine kroeg om de hoek van de winkel in West. Jacob van Lennepstraat 39. 

Store: Monki. Je vindt'm op de Kalverstraat 176. 

Brand: thief & BANDIT, dames en kids. Alle stoffen zijn hand printed in Halifax, Nova Scotia. Wil je meer weten over dit bijzondere label? Klik hier

In store item: Turnpakje met leopard print van Popupshop en het okerkleurige biker jack van Mini Rodini. 

Beauty product: Nivea soft. Vooral bij Sarah gaan er potten doorheen!

Any last words: "Rock hard and prosper."

Ik huur Alter in wanneer ... eigenlijk nooit. We vinden het zelf veel te leuk om alle styling voor de winkel te doen. Onze veelzijdige achtergrond speelt daarbij ook een belangrijke rol. Als je niet snel rijk wilt worden is dit echt de beste baan. Je kunt al je creativiteit er in kwijt. 

Selina MartinComment