treasure hunting - delen en ruilen, zonder huilen

We delen ons suf op Twitter, Instagram, Facebook, noem het maar op. We willen geen dure hotels meer, maar gaan couchsurfen of huren het huis van een ander via airbnb. Een eigen auto heb je ook al niet meer nodig nu er talloze mogelijkheden zijn om een auto 'te lenen' wanneer je er een nodig hebt. Tweedehandswinkels zijn allang geen taboe meer. Ook in de mode wordt er heel wat doorgegeven en geruild. 

Als ik hier in Amsterdam om me heen kijk zie ik overal leuke mensen die bijzondere kledingstukken dragen en die zijn lang niet allemaal nieuw gekocht. Men maakt er hier een sport van om zoveel mogelijk one of a kinds te dragen en die liggen nou eenmaal niet bij de Zara of de H&M. Voor de echte treasure hunters onder ons hier wat super adresjes om dat ene item te vinden. 

One man’s trash is another man’s treasure

Op de Admiraal de Ruyterweg 9, Amsterdam West, vindt je Klein Berlijn. Een concept-store als  ode aan de Berlijnse ‘way of life’. Ze verkopen curiosa, interieur spulletjes, handgemaakte sieraden, vintage, cadeautjes en veel  meer! Van de kunst aan de muur, kleding in de rekken, tot de handgemaakte sieraden, alles is te koop! Oh, en in plaats van koffie, drinken ze hier thee. Ook wel eens verfrissend nu alle boetieks ook ineens koffiebarretjes zijn geworden! ;-) 

Bij Trash to Treasure koop je niet alleen een nieuw kledingstuk of sieraad, maar ook een verhaal.  Aan ieder item hangt een label met met een verhaal van de vorige eigenaar en kan je zien van wie het item is geweest. Storytelling, de laatste trend in consumentenland, vormt hier de basis. Er is een webshop, maar je kunt ook live bij ze op bezoek op de Van Baerlestraat 97. TTT begon met het organiseren van vintages sales en doen nog steeds veel events. Zo stonden ze 24 mei nog op de Sissy-Boy Summermarket in het oh, zo zonnige Vondelpark.

Shop in fashionblogger  Liza Chloe's closet  via The Next Closet. 

Shop in fashionblogger Liza Chloe's closet via The Next Closet. 

Terwijl ik door de Marie-Claire bladerde stuitte ik op een nieuw kleding-doorgeef-fenomeen genaamd; The Next Closet. Bij TNC kun je in andermans unieke closet shoppen! Hoe leuk? Met de do-it-yourself-service verdien je 80% van de verkoopprijs, dat is toch ook mooi meegenomen. Lang niet alle secondhand shops zijn zo genereus. Bij TNC zit een heuse style police die alles checkt voordat het 'de winkel' in gaat. Zo nemen ze uitsluitend high-end designer merken aan en wordt er gelet op beschadigingen in welke vorm dan ook. Zwemkleding, lingerie, sokken, panty’s en kostuums doen ook niet mee. Daar moet ik eerlijk gezegd ook niet aan denken. Sommige dingen koop je nieuw en 'leen' je niet van een ander. 

Voor mijn laatste ontdekking moeten we helaas nog even wachten. In september van dit jaar gaat REWEAR van start. Een van de founders van REWEAR ontmoette ik vorige week tijdens een inspirerende Meet Up van Ambitieuze Meisjes. REWEAR is een soort garderobe Netflix. Je creërt je eigen endless closet door jou kleding te delen met iemand anders of door te sturen naar de volgende drager. Get ready to share, care and wear! Wat nou precies de bedoeling is en hoe het allemaal werkt zie je hier. 

These girls are the proud founders of REWEAR.

Even geen cent te makken? Ga of organiseer dan eens een kledingruil! Hier vind je de spelregels voor een geslaagd event. 

Neem minimaal vijf en maximaal tien stukken mee. Bij binnenkomst worden je kleren ingenomen door de organisatie. Zij beoordelen de kledingstukken op kwaliteit en geven ieder kledingstuk 1 tot 4 punten. Nadat je de kleding hebt ingeleverd, krijg je een puntenkaartje waarop staat voor hoeveel punten je nieuwe dingen mag uitzoeken. Aan ieder kledingstuk hangt een 'prijskaartje'. Wanneer je klaar bent met ruilen, laat je de organisatie het aantal punten tellen van de kledingstukken die je hebt uitgezocht.

Waslijn.jpg

1. Doorzoek je kast en neem alleen dingen mee waar je een ander blij mee kunt maken.

2. Alles wat je meeneemt moet fris ruiken en draagbaar zijn. Die ouwe jas waar al jaren die twee motten in wonen, mag je dus thuis laten. 

3. Jij bepaalt zelf hoe je jouw punten wilt gebruiken. Zolang je je totaal aantal punten maar niet overschrijdt. Punten die je niet opmaakt, komen te vervallen. 

4. kledingstukken waar gaten en/of vlekken in zitten of die verwassen en/of gekrompen zijn doen niet mee.

5. Alles wat je meeneemt en geen nieuwe eigenaar heeft gevonden laat je achter. Deze stukken worden gedoneerd aan een goed doel.

6. De organisatie heeft het recht om kledingstukken, schoenen en accessoires te weigeren.

So who's ready to do some treasure hunting?! 

Selina MartinComment