fashionweek report

Dat was't weer MBFWA a.k.a. Mercedes-Benz Fashionweek Amsterdam has come to an end. Veel gezien, nieuwe mensen ontmoet en interviews gedaan met up-coming labels. Daarover later meer. Vandaag deel ik mijn fashionweek vondsten, zodat we samen kunnen genieten van al dat moois. 

Day 1 - Claes Iversen

Claes Iversen opende de Amsterdamse modeweek met het tonen van zijn couture collectie én ready-to-wear lijn, genaamd II (uitspreken als two). De pret-a-porter collectie is overduidelijk van de hand van de meester, maar is een stuk betaalbaarder en zal binnenkort verkrijgbaar zijn in de winkel. Something to look forward too! 

Day 2 - Franzel Amsterdam

Totaal iets anders, maar zeker ook te gek is deze streetwise mens & womens collectie van Franzel Amsterdam. Eric Franzel, misschien ken je hem nog uit het tv. programma Holland's best fashion designers, is een Nederlandse all round kunstenaar die zich vooral vrij wil bewegen en dat is goed terug te zien in zijn draagbare collectie. Franzel ontwerpt voor "people who take the bull by the horns and don’t let anything stop them. People who enjoy life to the fullest". Zo vertelt hij in een interview met jevvel.com

Day 3 - Next by Modefabriek

Tijdens fashionweek is er ook altijd een downtown programmering die voor iedereen toegankelijk is. Deze expo van acht jonge (inter)nationale designers werd geselecteerd door de Modefabriek. Zij worden gezien als the next generation en kregen een mooi podium in de pop-up ruimte van dé concept store van Amsterdam, SPRMRKT

Nieuwsgierig naar deze jonge labels? Binnenkort post in mijn interviews met Der-liebling jewelry (TR) en AM\WESTEN (NL). De overige ontwerpers kun je bekijken via onderstaande links. 

Joanna Startek (PL), Petra Ptáčková (CZ), Mevan Kaluarachchi (NL), Lucilla Gray (NZ) and Nadine Peters (UK)

Day 4 - Dorhout Mees

WOW! geïnspireerd door de flowiness water nam Esther Dorhout Mees ons mee in haar onderwaterwereld. Door het gebruik van achtergrond video's en projecties leken de modellen wel op het water te lopen. De beweging van water was duidelijk een inspiratie voor de "O" collectie. Luchtige, glanzende stoffen in wit en blauw met een vleugje roze. Borst en taille stonden centraal in de ontwerpen met hier en daar een sterke schouder en een ontbloot middenrif. "Als onvervalste printlover ben ik helemaal weg van deze collectie!" 

Day 5 - Maison the Faux

Van fashionweek naar festival. Tijdens de show van Maison the Faux werden we meegenomen in een totale hysterie. De muziek, die rechtstreeks uit de jungle leek te komen, werd live ten gehore gebracht door drie halfnaakte, gebodypainte dames met een bizar stemgeluid. De kleding was soms niet meer dan een lapje, maar voor een oplettend oog kwamen er ook een aantal ready-to-wear stuks voorbij. Bizar en opzettelijk shockerend is misschien wel de beste omschrijving voor deze show. 

Na deze inspirerende mokerslag ben ik vooral benieuwd hoe deze trends zich gaan vertalen naar de straat en onze eigen kledingkast. 

Fashion is for all.

 

Photo credits Team Peter Stigter.

Selina MartinComment