1 on 1 with - AM/WESTEN

Tijdens het Fashion Week downtown event Next by Modefarbiek stuitte ik wederom op het classy, ingetogen label AM/WESTEN. De ontwerpster was er ook, we raakte aan de praat en spraken af elkaar een dag later te ontmoetten bij haar stand op de Modefabriek. 

Het label AM/WESTEN wordt, zoals de naam al doet vermoeden, ontworpen door Annemarie Manon Westen. De geboren Leidse is met haar 25 jaar nog een jonkie te noemen, maar onvolwassen is haar label zeker niet! Stijlvolle, tijdloze stuks met een twist wil ze maken en dat gaat haar verdomd goed af. De materiaal keuze en het ontwerp is zeer smaakvol. Met een vleugje sophistication, zonder arrogant te worden. 

Toch was het starten van een eigen label geen jeugddroom. In eerste instantie wilde Annemarie graag fashion management gaan studeren aan het AMFI, maar werd uitgeloot. Zo kwam ze terecht bij Fashion Design aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht. Het voelde als thuiskomen en zo realiseerde zij zich voor het eerst dat ontwerpen haar ding was. Met een familie in de modebranche en 7 jaar tekenles kwam het ontwerpen zeer natuurlijk.

Na het afronden van haar opleiding in 2011 lukte het niet om dé baan te vinden. Zonder verwachtingen begon zij toen voor zichzelf. Ze ontwierp, in samenwerking met goede vriend Menno Voortman, items voor het Utrechtse hipster duo APRIL. Via hen kwam ze in contact met dé Amsterdamse concept store, SPRMRKT. Werd gevraagd een collectie voor de winkel te maken, dat was het begin van haar eigen label.

AM/WESTEN is op dit moment verkrijgbaar bij een handje vol spraakmakende winkels in Nederland zoals; het eerder genoemde SPRMRKT, Margreeth Olsthoorn en Gallery Majke Hüsstege. Deze laatste is Annemarie's persoonlijke favoriet en tevens de plek waar ik AM/WESTEN voor het eerst 'tegen het lijf liep'. De outspoken concept store is te vinden in mijn hometown 's-Hertogenbosch en is zeker een bezoekje waard als er bent.  

Yes, black is my happy color!!
— Annemarie

De FW14 collectie is bijna volledig zwart. "Voor veel winkeliers is dat misschien lastig en heb ik hier en daar wel wat kleuraccenten aangebracht. Toch is zwart de leidraad." vertelt Annemarie. Door de complexe ontwerpen is het werken is één kleur een logisch gevolg. Annemarie zegt:"Het wordt al snel te veel en dat doet afbreuk aan het ontwerp." 

AM/WESTEN streeft naar kleding waarbij het gaat om mooi, maar zeker ook om comfortabel. We leven immers in Nederland en wij kaaskoppen hebben nogal last van een 'praktische inslag'. Het gaat hier niet om sexiness in de vorm van hoe meer bloot, hoe beter, maar het draait om de kunst van het verhullen en onthullen. That interesting, classy lady, the one who makes your head turn when she enters the room, that's AM/WESTEN.


Annemarie's favorites:

Annemarie & me at Modefabriek

Stad: New York

Restaurant/Bar: Mantoe, Afghaans restaurant aan de Tweede Leliedwarsstraat 13, Amsterdam.  

Store: Gallery Majke Hüsstege, Outspoken Concept Store. Verwersstraat 28, 's-Hertogenbosch.

Brand: Damir Doma. "Niet persé mijn stijl, maar wel heel mooi." Ook verkrijgbaar bij SPRMRKT. 

FW14 item: Cashmere folded jacket in combinatie met de kimono collar blouse

Gallery Majke Hüsstege

Gallery Majke Hüsstege

Beauty product: Maison Martin Margiela's Flower Market perfume.

Any last words:"Hmm, moeilijk .... misschien ben ik nog niet klaar om me 'vast te leggen' aan één statement?" 

Ik huur Alter in .... wanneer iets op camera wordt vastgelegd en het belangrijk is dat je er presentable uitziet. Bijvoorbeeld tijdens Fashion Week of een Vogue (netwerk) lunch. Selina MartinComment