Alter Classic - breton stripe

Another day, another classic. Vandaag de Breton streep. Geboren in 1858 en nadat het shirt in de jaren '50 en '60 opnieuw werd gepopulariseerd door de Beatnik community is't nooit meer uit het modebeeld verdwenen.

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn

Dit bekende shirt, meestal met een boothals, werd ontworpen voor de leden van de Franse marine. Het originele ontwerpt telt 21 strepen, één voor elk van Napoleon's overwinningen. Geïnspireerd door zeilers, na haar verblijf aan de Franse Rivièra, introduceerde Coco Chanel het ontwerp in 1917 aan de modewereld met haar nautical collection. De Bretonse top werd hét symbool voor de haute-bourgeois in de vooroorlogse jaren. 

De top maakte onderleiding van Coco Chanel de transitie van de traditionele arbeidersklasse naar de female fashion. De introductie van meer casual wear voor dames kwam voort uit de instant populariteit van de Franse kustgebieden, zoals Saint Tropez. Chanel combineerde het streepjesshirt met long flared trousers. Later werd het shirt populair gemaakt door Marlyn Monroe, James Dean, Jean-Paul Gaultier en bovenal Audrey Hepburn. 

Het ontwerp is tegenwoordig synoniem aan de typische Parisian style en is terug te zien in de collecties van grote modehuizen als; Balmain, Givenchy, Gucci en Jean-Paul Gaultier. 

Let's celebrate this timeless piece of art. 

Selina MartinComment