Alter Advise - doing it Marie Kondo style

Precies op tijd voor de voorjaars-schoonmaak ontdekte ik opruimgoeroe Marie Kondo via een reportage van Aaf Brandt Corstius in het Volkskrant Magazine. Hier herkende ik mezelf zó in dat ik er van overtuigd ben dat Marie Kondo en ik BFF's zijn met een latrelatie. 

Kondo Marie

Kondo Marie

Als kind reorganiseerde de Japanse al de bezemkast op school en de slaapkamer van haar broer en zus. Ook ik heb het opnieuw inrichten van ruimtes altijd als extreem uitdagend en bijna meditatief ervaren. Als 13-jarige reorganiseerde ik met regelmaat de walk in closet van een vriendin waarvan de ouders nét iets te veel geld hadden. Dat deed ik dan het liefst op kleur, in volgorde van de kleuren in de regenboog, wel te verstaan. Hier kon ik me uren in verliezen. Terugkijkend denk ik dat ik toen al bezig was met het perfectioneren van de perfecte total-closet-clean-up. Het woord perfect komt overigens wel verdacht vaak voor in deze voorgaande zin. Maar goed, een kast moet nu eenmaal perfect werkend zijn ingericht anders heb je er geen plezier van! 

De voldoening die ik haal uit het heraanbrengen van systemen is iets waar Marie Kondo zich ook in herkent. Als volwassene ging ze professioneel bij mensen thuis opruimen, ze hield uitverkochte lezingen over haar opruim methode, die ze KonMari heeft genoemd. Haar laatste bestseller is inmiddels ook in Nederland uit, maar ik ben het met Aaf eens dat de Engelse titel toch veel meer tot de verbeelding spreekt dan het Nederlandse, Opgeruimd! In het Engels kreeg het de adequatere titel The Life-Changing Magic of Tidying-Up. 

Waar het bij KonMari vooral omgaat is dat je je bij ieder item opnieuw afvraagt of er nog vreugde vanaf komt. Oftewel 'to spark joy'. Als dat ene shirtje (al heb je het nét gekocht én was't ook nog eens hysterisch duur) geen joy meer sparkt, dan moet'ie weg. Zo simpel is't! Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen om rekening mee te houden wanneer je een goede closet clean up wil bewerkstelligen, maar dit is er zeker één van.

Het interessante van deze mindset is dat je je deze vraag altijd kunt stellen en daardoor kritischer of misschien juist wel naïever, zeg onschuldiger, naar jezelf en de wereld om je heen gaat kijken. Meer inzicht krijgen willen we allemaal, who knew dat je een begin kunt maken door je kast eens een keer goed op te ruimen! 

Weten hoe je dit zelf aanpakt? Lees dan deze blogpost. Nu al de handen in het haar en wil je de hulp van een professional? Check dan mijn services op de website en dan lukt het samen wél!

 

Ask yourself more often, 'does this bring me joy?'

 

Weten hoe Aaf Brandt Corstius worstelt met haar gevonden opruim woede? Lees dan hier het stuk uit het Volkskrant Magazine. Echt leuk, inspirerend én, voor mij althans, erg herkenbaar.

Talk to you later,

Selina