blog fashion kids style trends stylist shopping

Een tijd geleden kwam NOUMENON al langs in mijn sustainable treasure hunting top drie en vorige week sprak ik de lieftallige jonge dame achter het Nederlandse vegan fashion label. Duur –en dierzame mode was nog nooit zo aantrekkelijk!

Research, research, research. Zo begon het ontwerpproces van de 27-jarige Dena Simaite, founder, designer en owner van Noumenon. Dena begon haar fashion carrière in de retail en studeerde management aan AMFI. Tijdens haar studie had ze eigenlijk meer affiniteit met de branding & design kant, maar koos voor de veilige weg en dook in de cijfermatige zijde van de modewereld.

In deze overweldigende onderzoeksfase ontstond er eerder een aversie richting mode dan een groeiende passie. In dezelfde periode maakte Simaite ook de overstap van vega naar vegan, voor haar een vanzelfsprekende keuze. De modewereld leek een andere kant op te bewegen, maar tegelijkertijd is er ook een groeiende vraag naar duurzame mode.

Cruelty free, hoe moeilijk kon dat zijn? Dena trok haar leergierige schoenen aan en bezocht dé stoffenbeurs van de wereld, Première Vision in Parijs. Tijdens haar stage bij Tommy Hilfiger heeft ze veel geleerd over het productieproces en een oog voor kwalitatief hoogwaardige materialen ontwikkelt. Tijdens de beurs werd al snel duidelijk welke kant ze zelf op wilde gaan, maar vond ze niet de eco-stoffen die ze nodig had. 

Noumenon is begin 2016 opgericht met het idee ethiek en esthetiek met elkaar te combineren. Tijdloze kledingstukken voor de bewuste vrouw. Voor Dena staan design en kwaliteit voorop. Ze is van mening dat mode nog mooier is als deze ethisch en cruelty free gemaakt is. De huidige collectie bestaat uit linnen, katoen, Cupro en Tencel (gerecyclede houtpulp), maar Simaite werkt ook met innovatieve gerecycleerde stoffen en geeft restmateriaal een nieuw leven. 

Het hele verhaal klopt tot in de kleinste details. Zo wordt iedere bestelling verpakt in gerecycled papier en zijn de brandlabels gemaakt van gerecycled katoen. Over alles is nagedacht, "Daarom is een eigen winkel ook zo belangrijk" zegt Dena. Waar Noumenon begon als webshop kwam al snel de vraag naar een offline-retail-experience. Op dit moment wordt er dan ook druk gezocht naar een passend pand voor een eerste pop-up. 

Met Noumenon Dena hoopt op een positieve manier de wereld te veranderen. De keuze om alles op een duurzame manier te doen is zeker niet de gemakkelijkste. Deze modetak staat nog in de kinderschoenen en het wiel moet op veel vlakken nog uitgevonden worden. Toch is Simaite (en ik met haar) enthousiast en is deze vorm van pionieren ook gewoon heel erg leuk! Zoals Pharell Williams onlangs al zei: “Fashion can be a universal player in protecting the planet."

Change the world, and look amazing while you do it.  

See you all next week of gewoon straks via Instagram waar ik mijn dagelijkse portie aan fashion, interior & kids inspiratie deel.

lfs. Selina

2 Comments