Alter 1 on 1 with - REE PROJECTS

Na 20 jaar in het veld werd het tijd om haar eigen ideeën tot uitvoering te brengen. Onder de naam Ree Projects presenteert ontwerpster Desiree Kleinen een luxury brand met een minimalistische basis. Ze startte haar label met een tassencollectie, maar daar zal het zeker niet bij blijven. Ree Projects is tevens een prachtig tegengeluid tegen al het fast fashion geweld waar velen van ons inmiddels wel een beetje klaar mee zijn. Er heerst een gezamenlijk verlangen naar tijdloze klassiekers en kwaliteit. Toch?

We zijn ons er wellicht niet altijd van bewust, maar wij vrouwen zijn helaas een belangrijke schakel in het hele fast fashion verhaal. We willen ieder weekend iets nieuws en kijken vaak niet eens in onze kast, maar rennen direct naar de winkel. Bij mannen heerst er al tijden een heel andere trend. Vakmanschap en heritage is wat de klok slaat. Zorg dragen voor een tijdloos product en gemakkelijk(er) veel geld uitgeven aan één item. Als je erover nadenkt hebben die mannen het toch aardig voor elkaar. Ze kiezen vaak voor een duidelijke stijl en doen mede daarom lang(er) met een kledingstuk. De cost per wear komt zo ook nog eens een stuk lager te liggen! Waarom moeten wij vrouwen dan zo nodig met alle modewinden meewaaien?

Tote Laura  - €699,00

Tote Laura - €699,00

De enige tak van sport waar het vakmanschap nog zijn hoogtijdagen viert is in de couture. Dit is voor velen zo’n ver-van-hun-bed-show dat het maar weinig invloed lijkt te hebben op ons huidige koopgedrag. Toch zijn documentaires waarin de grote modehuizen een kijkje achter de schermen geven razend populair en raken we niet uitgepraat over die oude vrouwtjes die de oh, zo bekende gerafelde biesjes aan de oh, zo bekende Chanel jasjes naaien.

Desiree Kleinen denkt er net zo over en is met Ree Projects dan ook naarstig opzoek naar kwaliteit, vakmanschap en een andere manier van consumeren. Desiree is een menswear inspired womenswear designer en daarmee een vrouw naar mijn hard kloppende modehart. Zo heeft ze in het verleden ook letterlijk herenkledingstukken gebruikt om een damescollectie van te maken, waarbij de kracht van deze mannen items de hoofdrol speelden. 

Ree Projects is gestart met een tassencollectie, maar Desiree heeft wel de intentie om het label verder uit te breiden. Schoenen, een archetypische jas en later ook een uitgebreidere kledingcollectie. Dat zij met tassen begon voelt voor de designer als een logische keuze. De uitdaging bij het ontwerpen van accessoires is om het gevoel en de identiteit van het merk in een relatief klein product te vangen. De tassencollectie fungeert dus als basis voor het nog groeiende label.

Qua prijsklasse zweeft Ree Projects ergens tussen Céline en & Other Stories. Een gat in de markt die drastisch toe was aan een waardevolle invulling. Op dit moment kun je vanaf €299,00 (Clutch Do/S) instappen en lopen de prijzen daarna op naar max €699,00 (Tote Laura). De toegankelijkheid van het merk is iets waar Desiree in de toekomst aan tegemoet wilt komen. Dit alles zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit, want die staat samen met de draagbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en een karaktervolle tijdloosheid voorop.

Dat Ree Projects daarbij ook nog eens gebruik maakt van natuurlijk (dus zonder chroom) gelooid Italiaans leer is een welkome verrassing. Deze sustainable keuze maakt het proces niet per se makkelijker, maar is voor Desiree een manier om haar steentje bij te dragen. “We moeten hierin verantwoordelijkheid nemen.” zegt Kleinen. Ik kan persoonlijk niet wachten om de rest van de collectie te bewonderen, maar ben voor nu al zeer content (zeg maar gerust, laaiend enthousiast) met deze nieuwe speler op de markt. 

See you alll next week of gewoon straks via Instagram!

lfs. Selina