blog fashion kids style trends stylist shopping

Dinsdag 8 maart vierde ik samen met Eastpak International Womens Day in Antwerpen. Een dag vol toffe ontdekkingen, inspirerende vrouwen, mooi verhalen en een enorme trigger om nog eens na te denken over girlpower, girlbosses en vrouwen in de samenleving.

Die ochtend vertrok de Thalys stipt om 09.17 vanaf Amsterdam CS. Daar zat ik dan in een coupe gevuld met jonge, onafhankelijke vrouwen zoals ik zelf. Ik hoorde dus ook in dit hokje, maar het voelde toch een beetje onwennig. Waar heb je het nou over op zo’n dag als vandaag? Mag het dan alleen maar gaan over serieuze dingen als vrouwenrechten en het alom bekende glazenplafond gaan of is er ook ruimte voor fun?

Bij aankomst stond onze Antwerpse host ons al op te wachten. Joke Deconinck is professioneel fotograaf, influential instagrammer, ze werkt als barista bij Caffènation en is daarbij ook nog mama van twee kids. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en al gauw heeft ze de hele club met kakelkippen op haar hand. We willen allemaal naar haar luisteren en vinden haar een toffe chick.

Wat is dat toch? Een vrouw die veel ballen in de lucht houdt wordt gezien als een rolmodel. Is het niet veel slimmer om gewoon heel goed te zijn in één ding? Tja, dat mag in theorie dan kloppen, maar in de realiteit heb je eigenlijk altijd meerdere rollen te vervullen en is het dus mooi om te zien dat een ander dat ook of juist wel lukt. Waar het moederschap door velen wordt gezien als belastend op je werkleven ben ik ervan overtuigd dat het je juist meer focus brengt. Je bent je bewust van het aantal (werk)uren in de dag en wordt er vanzelf steeds handiger in om deze zo efficiënt mogelijk in te delen.

Coffee break bij Caffènation.

Coffee break bij Caffènation.

Oké, dus veel dingen tegelijk doen is bewonderenswaardig, maar wat moet een hedendaagse topvrouw nog meer in zich hebben? Misschien is Kim Hertogs wel een mooi voorbeeld. Deze Belgische actrice, o.a. bekend van de film Bowling Balls en haar hoofdrol in de televisie hitserie Zone Stad, was het zat om te wachten op de volgende auditie uitnodiging en wilde in de tussentijd zichzelf nuttig maken. Ze nam het heft in eigen handen en opende Buchbar. Een boekwinkel annex koffiebar in het hart van Antwerp’s creatieve centrum. Als fervent boekenverslinder was dit een droom die werkelijkheid werd. Tijdens ons bezoek las zij ons een stuk voor dat ze schreef voor Charlie Magazine dat ons allen toch behoorlijk aan het denken zette. Na aanleiding van dit persoonlijk vraagstuk nam ze de proef op de som en voerde ze een steekproef uit onder haar Buchbar bezoekers. Het resultaat kun je hier bekijken.

Kim Hertogs tijdens ons bezoek aan Buchbar.

Kim Hertogs tijdens ons bezoek aan Buchbar.

Marieke van Bommel, museum directeur van het Antwerpse MAS (Museum aan de Stroom), had ook nog wel een wijze les te delen. Deze Hollandse kreeg veel voor haar kiezen toen zij als ‘buitenlander’ gevraagd werd om het prestigieuze MAS onder haar hoede te nemen. Veel locals hadden die taak liever aan een ‘echte Belg’ overgelaten en Marieke heeft zich wel degelijk moeten bewijzen als hoofd van Antwerp’s museumlieveling.

Zij attendeerde ons op het opvoedingsverschil tussen beide seksen. Meisjes word toch vooral geleerd om het goede voorbeeld te geven. Het schoolvoorbeeld van een goed opgevoed meisje is slim, netjes, welbespraakt en perfectionistisch. Dat laat weinig ruimte voor fouten en zou volgens van Bommel ertoe leiden dat meisjes minder durven. Terwijl durven in haar optiek een essentieel onderdeel is van het succesvol ondernemen. Zonder risico immers geen vooruitgang.

Onderweg naar het MAS wearing  Eastpak She Wears Collection . 

Onderweg naar het MAS wearing Eastpak She Wears Collection

Wat nu te doen met al deze input? Je kunt het nog even parkeren of het er over hebben met je vriendinnen, maar tegenwoordig zijn er gelukkig ook genoeg (online) initiatieven die het succesvol vrouw zijn op hun eigen manier vieren. Neem eens een kijkje op Yara Michel’s girlboss platform Chapter Friday, huur een werkplek bij #Workmode of join the Commversation en bezoek een inspirerende masterclass of workshop. Dan is er nog Ambitieuze Meisjes en heb je toevallig al gehoord van de Goaldiggers Club? Genoeg plekken dus om een portie girlpower vandaan te halen.

En zoals Beyoncé al zegt:

“Okay ladies, now let’s get in formation!”

Het was een geweldig leuke dag waar ik veel interessante en inspirerende vrouwen heb mogen ontmoeten. Zo heb ik bijv. nog niets vertelt over het kijkje in de keuken van designer Nathalie Vleeschouwer, een verrukkelijke lunch (letterlijk uit de keuken) van tv. chef Dagný Rós, Singer/songwriter Noemie Wolfs die de lunch begeleidde met een prachtig nummer en Myriam Nussbaum, CEO van Otentic perfumes. Een te gek parfum concept dat binnenkort ook naar Amsterdam komt.

Voor we naar huis gingen werden we ook nog verwend met een zilveren kettinkje van Anne Zellien en kregen we allemaal een Eastpak rugzak mee naar huis. Back to Back PR ontzettend bedankt voor de uitnodiging. I had a blast! 

lfs. Selina

Comment