blog fashion kids style trends stylist shopping

Vanaf de start wist Barbara Langendijk zichzelf in de kijker te spelen en zich te profileren als one to watch. Tijdens haar fashion masters aan ArtEZ volgde ze verschillende buitenlandse stages en kwam ze o.a. bij Proenza Schouler en Walter van Beirendonck terecht. Maar hoe gaat het nu met dit veel belovende talent? Ik zocht haar op in haar atelier in hartje Amsterdam. Ik vond er een stralende persoonlijkheid met een kop vol mooie ideeën. 

De 28-jarige Haarlemse is goed op weg. Ze is een terugkerende gast tijdens de Amsterdam Fashionweek en heeft in 2015 meegewerkt aan de MOAM collectie voor HEMA. Langendijk staat bekend om haar vermogen om verschillende culturen met elkaar te laten versmelten.  Zoals de selectiecommissie van de Dutch Design Awards al stelde:

"Barbara Langendijk weet (vorm)onderzoek naar tradities en rituelen te vertalen naar hedendaagse mode. De combinatie van Oosterse patronen en Westerse stoffen creëert een nieuwe vormentaal. Het werk van Langendijk brengt contrasten en tegenstellingen samen in  een harmonieus geheel." 

Van jongs af aan was zij al bezig met ontwerpen. Het was dan ook een logische stap om vanaf de middelbare school naar het HKU te gaan. De opleiding verliep voorspoedig. Barbara was een gedreven student, maar voelde zich na haar bachelor nog niet klaar voor 'de echte wereld'. Ze was, na eigen zeggen, nog te jong en had nog meer nodig.  

Tijdens haar fashion masters aan ArtEZ voelde zij de behoefte om naar het buitenland te gaan. Ze reisde af naar New York om daar 3 maandenlang lessen te volgen aan het prestigieuze Parsons school of Design. "Compleet fantastisch!" jubelt Langendijk. "Ik zat daar in een soort Pipi Langkous huis in Brooklyn en voelde me gelukkig." Na haar masters bleef Barbara onrustig. Er volgde bijbaantjes en cursussen. Met haar open blik en drang naar kennis en inspiratie richt zij zich tot de wereld. Technologie, duurzaamheid, materiaalontwikkeling allemaal thema's die haar interesse wekken. 

Zij koos voor een fashion master aan ArtEZ om invulling te geven aan deze ontwikkelingsbehoefte. Tijdens haar studie reisde ze af naar New York om daar gastlessen te volgen aan het prestigieuze Parsons school of Design. Na haar masters ging ze terug naar NYC voor een stage bij Proenza Schouler. "Compleet fantastisch!" jubelt Langendijk. "Ik zat daar in een soort Pipi Langkous huis in Brooklyn en voelde me gelukkig." Toch bleef Barbara onrustig. Er volgde bijbaantjes en cursussen. Met haar open blik en drang naar kennis en inspiratie richt zij zich tot de wereld. Vakmanschap uit verschillende culturen, duurzaamheid, materiaalontwikkeling allemaal thema's die haar interesse wekken. 

Langendijk koestert nog altijd de wens om ook met dit soort stoffen en technieken te werken. Al zijn die Oosterse invloeden wel duidelijk voelbaar in haar huidige collecties. Deze ontwerpwens heeft ze tijdelijk geparkeerd om zich te storten op fashionweek AmsterdamMOAM en andere commerciële side projects. "Dit levert een fijne basis op waar ik van kan leven en geeft mij tijd om na te denken over wat ik wil doen." zegt Barbara.

What defines fashion when a piece of cloth is not wrapped around a body? What is reality and what is fiction within the installation and within the world surrounding us? Which of these are pre-conceived and activated by technology and which arise spontaneously, in present time, in ‘reality’?

Are we, as humans, with our inability to think in an abstract way, able to define what is real and what is fiction?

Tijdens de laatste editie van fashionweek koos Barbara voor een installatie in tegenstelling tot een runway show. Wie haar al langer volgt zal hier niet direct van hebben opgekeken. Barbara staat immers bekend om haar interdisciplinaire werk. Het aangaan van onverwachte samenwerkingen is daarvan enkel een logisch gevolg. Samen met beeldend kunstenaar Jochem Esser en performance artist Lisette Ros stelde zij zichzelf de vraag; How to define fiction and reality?

Ph. Credit -  Team Peter Stigter

Ph. Credit - Team Peter Stigter

Nu de basis staat is het tijd voor een nieuwe collectie. Op dit moment zit het allemaal nog in haar hoofd en heeft het nog geen duidelijke vorm of richting. Toch heb ik geen twijfels over de kwaliteit van dit komende project. Ik ben ervan overtuigd dat zij ons wederom zal raken ongeacht welke uitingsvorm zij daarvoor kiest.

Open your eyes to Dutch design.

See you all next week of gewoon straks via Instagram!

lfs. Selina

 

Comment