blog fashion kids style trends stylist shopping

Het duo achter Atelier de l’Armée is niet alleen op de werkvloer als partners aan elkaar verbonden, maar zijn ook privé een wettige twee-eenheid. Hoe houden zij zich staande als 24/7 koppel? Hoe beïnvloedt deze verbintenis hun designproces en zouden ze het anders doen als ze opnieuw mochten beginnen?

24/7 samen aan het werk. Elza Wandler & Joost Doeswijk zijn niet anders meer gewend. Het begon vijf jaar geleden allemaal met een kladblok en een brainstorm in de bus tijdens hun reis door Peru. Elza werkte op dat moment nog bij Levi's met een droom om voor zichzelf te beginnen en Joost zat freelance bij G-Star. Ze hadden niet direct een bepaald product voor ogen, maar wel een sterk stijl gevoel en een concept. "In een overvolle fashion markt wilde we natuurlijk wel iets toevoegen" zegt Elza. 

Omdat beiden moeite hadden met het vinden van een goede tas is dat het eerste product geworden. Atelier de l'Armée begon met hun inmiddels iconische legertassen. Niet omdat ze nou zo'n fan zijn van het leger als instituut, maar wel omdat de producten extreem goed zijn ontworpen. Elk detail heeft een functie. Daarnaast is het duurzaam en van zeer goede kwaliteit. Al met al een hoogstaand staaltje craftmanship. Deze kwaliteiten inspireerde het duo om kilo's en kilo's aan plunjebalen op te kopen en van iets ouds iets nieuws te maken. Upcyclen dus.  

Al snel was de vraag hoger dan het aanbod en groeide hun huis letterlijk dicht. Werkelijk overal lag materiaal en het hele huis rook (lees; stonk) naar oude plunjezakken. Het werd dus hoog tijd voor een echt atelier. Inmiddels is Atelier de l'Armée gevestigd in het World Fashion Center en bestaat het team uit 7 á 8 man inclusief stagiaires. 

Dat dit duo het 24/7 met elkaar uithoudt is niet een vanzelfsprekendheid. Met vallen en opstaan zijn ze wijzer, meer ervaren en hechter geworden. Zoals je wel vaker ziet bij legendarische duo's geldt ook hier de regel opposites attract. Elza is het commerciële brein en focust zich met name op de branding & storytelling. Joost is de technische man. Hij bewaakt de kwaliteit en zorgt ervoor dat ieder product een leven lang mee kan. Het ontwerpproces is vaak een spel van balletje tik tussen de twee makers. 

Als Elza dus iets leuks bedacht heeft, maar het volgens Joost technisch gezien niet op niveau is of onvoldoende toegevoegde waarden heeft, gaat het niet door. Zo houden ze elkaar in balans. "Soms lastig" vertelt Elza "want we zijn het eigenlijk standaard met elkaar oneens." Het is dus veel zoeken naar compromis zonder afbreuk te doen aan het concept. De producten mogen natuurlijk niet lijden onder een eventueel meningsverschil. Innovatie en kwaliteit voor alles.  

Dit vraagt wel om een flinke dosis zelfreflectie en oplossingsgericht handelen. Met tijden is het dan ook for the greater good om het ego totaal opzij te zetten om zo gezamenlijk tot het beste eindproduct te komen. 

Of ze het allemaal nog een keer zou doen? "Ja!" Maar of ze het ook zou promoten bij andere koppels om dezelfde partnership aan te gaan is een tweede. Misschien moeten ze eerst maar eens een grote verbouwing proberen, een kind nemen of langer dan twee weken samen op vakantie gaan. "Als dat lukt, dan lukt dit ook." Eigenlijk ziet Elza het als een voordeel; "We hebben allebei een drukke baan, maar we zijn wel samen bezig met die drukke baan." "Ik zie hem nu meer, dan voorheen!" "Natuurlijk blijft het tricky om buiten werktijd niet toch in werkgesprekken te belanden, maar al met al gaat ons dit prima af." 

Er komen overigens exciting times aan voor het duo. Er staat een flinke re-branding voor de deur waarbij ook de vrouw een duidelijke plek krijgt binnen Atelier de l'Armée. Ik kan persoonlijk niet wachten, want was stiekem al tijden jaloers op die mooie mannentassen. Ik ben zeker niet de enige vrouw die graag onderdeel wil zijn van deze fijne community en nu komt er zelfs een heuse vrouwenlijn! 

Dit wordt vast een mooi begin van een nieuw hoofdstuk in dit Nederlandse liefdesverhaal. 

Support Dutch design!

Dat was het voor nu, I’ll see you all next week of gewoon straks via Instagram waar ik mijn dagelijkse portie fashion inspiratie deel. Zin in nog meer fijne interviews? Bekijk dan ook eens mijn 1 on 1's met Desiree Kleinen (REE PROJECTS) en Barbara Landendijk

Lfs. Selina

Comment