blog fashion kids style trends stylist shopping

In deze maand boordevol festiviteiten vier ik gezellig mee met een extra post. Naast mijn 'hoe vermijd je een miskoop' post deel ik vandaag mijn strategie voor succesvol shoppen tijdens de SALE! Want hoe houd je jezelf staande tussen al dat glitterende moois en hoe voorkom je een impulsaankoop? 

Jee, het is december! Niet mijn favoriete maand qua temperatuur, maar zeker wel qua lichtjes, glitter en gezelligheid. Nog zo'n leuke bijkomstigheid van deze tijd van het jaar is de knallende eindejaars SALE. Vanaf januari is er zeker ook bij onze zuider- en oosterburen veel moois te halen voor een aantrekkelijke prijs.

Nu vind ik sale persoonlijk een ingewikkeld gegeven, want waarom is een kledingstuk op een bepaald moment ineens minder waard? Was het dan stiekem al die tijd al overpriced? Een vraag die ik graag eens zou stellen aan de retailers onder ons. Op zich is het algemeen bekend dat de inkoopprijs aanzienlijk verschilt met de verkoopprijs en wordt de retailer pas een dief van zijn eigen portemonnee bij hoge kortingen van 75% tot 80% (en please correct me if I'm wrong!).

Ik zie om mij heen dan ook steeds meer merken die de 'middle man' er tussenuit halen en zo rechtstreeks hun product voor een eerlijke prijs aan de consument verkopen. Een mooi voorbeeld hiervan is designer Maxime Cartens van TEYM

Voor dat ik hier een epos begin over mijn vraagtekens bij het hele retail en modesysteem maken we eerst maar even de sprong naar het nu. Succesvol SALE shoppen, hoe doe je dat, waar moet je aan denken en wat kun je het beste vermijden? 

3 tips voor succesvol sale shoppen

1. Maak een (shop)plan
Dit klinkt simpel en wellicht wat overbodig, maar onderschat de kracht van het boodschappenlijstje vooral niet! Ga eens door je kast. Welk item mist er nog of welk item is hoognodig aan vervanging toe? Maak ook een lijstje van je favoriete merken en bedenk waar die te koop zijn. Je kunt zelfs een shopping route maken om jezelf tijdens het shoppen bij de les te houden en niet continu afgeleid te raken door 'gillende' SALE stickers die je naar binnen lokken bij die ene winkel waarvan je op voorhand al weet dat je er niet zult slagen (waste of time) of de kleding niet de juiste kwaliteit en/of pasvorm heeft voor jouw figuur, smaak of stijl (again, waste of time). 

2. Keep your eye on the ball
Yes, en dus niet op die glitterende, verleidelijke, super leuke, maar totaal onnodige kerstbal a.k.a. dat geweldige NYE jurkje! Met name tijdens de sale periode zijn winkels erop ingericht jou te triggeren tot grote(re) aankopen. Houd je lijstje bij de hand en stick to the plan. Mag ik dan helemaal niks bekijken waar mijn oog op valt?!? Natuurlijk wel! Misschien doe je zelfs onverwachts een hele goede vondst, maar blijf alert en kritisch om zo een potentiële miskoop te voorkomen. Meer weten over het voorkomen van een miskoop? Lees dan hier even verder. 

3. Check, check dubbelcheck
Eenmaal thuis gekomen na deze stiekem toch uit de hand gelopen shopping middag. Dan is het nu tijd voor het scannen van de buit. Wat heb ik eigenlijk allemaal gekocht? Vaak is dat net wat meer dan (budgetwise) je bedoeling was. In plaats van je aankopen lukraak, met het kaartje er nog aan, in je kast te laten verdwijnen is het slim om ze thuis nog eens rustig te bekijken en te voelen of je er nog blij wordt. Zoals Mari Kondo zou zeggen; 'Does it spark joy?' 

Een andere goeie tip en tevens test om te zien of deze nieuwe items ook daadwerkelijk in jouw kast thuishoren is om ze direct te combineren. Kun je een item op drie manieren in een look verwerken, dan zit het vaak wel snor. Blijkt het een totale mismatch te zijn met alles wat in je kast hangt, vraag jezelf dan eens af, past dit item echt bij mij? 

Probeer hier eerlijk op te antwoorden. Als je merkt dat je nog iets extra's nodig hebt om dit item wel te dragen, het zij het perfect bijpassende topje, de juiste kleur lipstick, een bepaalde gelegenheid, enz. enz. dan durf ik te zeggen dat we hier te maken hebben met een impulsaankoop. Die kan dus linea recta terug naar de winkel #knipoog. 

 

Be conscious of your purchase

 

Welk droom item wil jij scoren deze sale periode? Laat je reactie achter in de comment box! I'll see you all next month of gewoon straks via Instagram waar ik mijn dagelijkse portie aan stijltips, shoptips en mode inspiratie deel.

Liefs, Selina

 

 

2 Comments