blog fashion kids style trends stylist shopping

Duurzame kindermode, hoe vindbaar en hoe betaalbaar is dat eigenlijk? We weten allemaal dat ze er binnen de kortste keren weer uitgroeien, dus blijft het (ook voor mij) verleidelijk om te kiezen voor fast fashion. Ik ging op onderzoek uit en stelde een te leuke groene-kindermode-lijst samen. 

Het vinden van leuke en betaalbare laat staan duurzame kinderkleding blijft een struggle. Ik zeg niet dat het er niet is, maar makkelijk te vinden is toch ook wel een understatement. Voor mezelf ben ik inmiddels al jaren Kalverstraat-vrij, maar voor de kids kan ik dit statement bij lange na niet maken. Stom, maar welke keus heb ik wanneer ieder kledingstuk ongeveer 3 maanden meegaat? En als ze er na 3 maanden nog niet zijn uitgegroeid, dan is het voor die tijd al wel een keer stukgevallen of zit er een vlek in die zelfs de stomerij er niet meer uitkrijgt! #hetlevenvaneenmoeder

Na wat onderzoek blijkt dat het een beetje eenzelfde proces is als het overstappen naar palmolie vrije producten. Het vergt wat tijd, maar dan heb je ook wat. Zo weet ik nu van alle items in de supermarkt welke 'groen' zijn en welke niet. In het begin deed ik bijna 2x zolang over mijn boodschappen, maar ik ben maar al te blij dat de Orang-oetans op Sumatra dankzij mijn kleine aanpassing een stukje van hun leefgebied kunnen behouden. Ook rundvlees is hier voor 99% de deur uit. De hoeveelheid methaangas die de vee-industrie produceert is echt angstaanjagend hoog.

Maar we zouden het toch over kinderkleding hebben?! Oh, ja! Bij deze dus vliegensvlug terug naar het resultaat van mijn zoektocht naar duurzame kindermode. En wat denk je? De keuze is reuze! Met trots presenteer ik u, de groene-kindermode-lijst

1. W.I.M.A.M.P. 
Worldwide Inventive Minds Against the Monsters of Pollution. Een super leuk initiatief van het kinderkledingmerk Bobo Choses in samenwerking met de NGO Ocean Conservancy. W.I.M.A.M.P. is een club waar je, net als bij het WNF, lid van word. Je krijgt een te gekke members patch en maakt deel uit van de (online) community. Daar delen members hun ideeën en acties om zo samen meer aandacht te genereren voor een groenere wereld. W.I.M.A.M.P. is een non-profit project. De opbrengsten gaan naar de NGO voor het financieren van activiteiten rondom oceaanbehoud. 

v.l.n.r. Beanie, €35.00 - mesh bag, €49.00 - members patch.


2. Kingdom of Origin
Dit Britse meisjeslabel probeert positieve verandering te brengen door lokale ambachtslieden en ethisch verantwoorde fabrieken te ondersteunen. Zo streven zij naar het verbeteren van de lokale economie en het in stand houden van het Britse vakmanschap en erfgoed. Niet alleen ontwerpen en produceren ze alle kleding in de UK, ze maken ook zelf alle labels en verpakkingen, e.d. om zo de carbon footprint te minimaliseren. Nog belangrijker, door het ondersteunen van degenen achter het merk creëert KOO iets waardevollers dan alleen een zoveelste kinderkleding merk zijn. Zoals ze zelf zo mooi zeggen; We strive for the best, ethically and physically, offering the KOO customer a better choice, from source to finish. Eerlijk gezegd is KOO niet zo betaalbaar als ik zou willen (tippen), maar wel een geweldig mooi merk. 

v.l.n.r. Dungaree, €85.00 - long sleeve, €35.00 - wollenjas, €155.00


Schermafbeelding 2017-09-26 om 14.24.36.png

3. Rocket Pear
Deze all time favorite mag zeker niet ontbreken op deze fijne lijst. Rocket Pear is gestationeerd in Porto (Portugal) en wordt geleid door drie vrienden. Hun achtergronden in mode, textiel en grafisch ontwerp waren de perfecte combinatie voor het starten van een eigen label. De producten die ze ontwerpen zijn een weerspiegeling van hun overtuigingen; zoals duurzaamheid en bewust omgaan met je medemens en omgeving. Er wordt nagenoeg alleen gebruik gemaakt van lokaal geproduceerde, natuurlijke vezels. Alle producten zijn gemaakt in lokale en gecertificeerde fabrieken die traditie en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. 


4. Hulaaloop
Dit is toch wel één van de tofste duurzame vondsten van de afgelopen tijd. Hulaaloop werd opgericht door 2 vriendinnen die tegelijk zwanger raakten en behoefte ontwikkelde als snel de behoefte de huidige markt van kinderkleding te veranderen. Hoe ze dat doen? Hulaaloop is een abonnement op kinderkleding tot en met maat 92, waarbij je de kleding inwisselt voor een maat groter. Zo simpel kan het zijn! Je kunt al een proefpakket bestellen (met 1 outfit, bestaande uit 3 items) voor €17,50 per maand. Daarna stap je over op een vast abonnement. Hulaaloop is makkelijk, zorgt altijd voor passende kleding in huis, je hebt minder opslagruimte nodig en je helpt mee aan een duurzame toekomst. Wat wil je nog meer? Nou, ik zou persoonlijk wel willen deze service doorliep tot en met mt. 176, maar het begin is in ieder geval gemaakt. 


14691124_1686781678303001_2929927961372852384_n.jpg

5. The Mompany
Geen kledingmerk, maar wel een te gek nieuw platform voor mama's (to be). Een community voor vrouwen die kiezen voor bewuste zwangerschap en moederschap. Je vind er alles op het gebied van eten, mode en lifestyle. Kopen, verkopen en delen, dat is straks de bedoeling. The Mompany is mede opgericht door Florine Duif die je misschien nog wel kent van het online magazine Enfait en haar eigen platform FlorineDuif.com, The sustainable lifestyle manual for woman with coolness. Deze Haagse momboss is al langer bezig met duurzaamheid en brengt straks al haar ideeën en dromen samen op dit nieuwe platform dat volgende week live zal gaan. Nieuwsgierig? Je kunt ze alvast volgen via Facebook en Instagram, dan blijf je meteen op de hoogte van het laatste (lancerings)nieuws. 


Deze lijst is zeker nog 3 keer zolang, maar dit is alvast een mooie greep uit het wereldwijde aanbod. Hierbij nog een klein overzicht van een aantal persoonlijke favorieten;  Girls talk to Boys - Cireshel - CarlijnQ - Nixnut - New Kids In The Hood - Yöli & Otis.

 

AESTHETICALLY BEAUTIFUL & ETHICALLY MADE kids clothes

 

I'll see you all next month of gewoon straks via Instagram waar ik mijn dagelijkse portie aan fashion, art & interieur inspiratie deel. Opzoek naar kids inspo? Dan moet je bij mijn Mommy account zijn! @hetlevenvaneenmoeder.

Liefs Selina

Comment